Pensioenplanning

Waarschijnlijk de grootste verandering in mijn financiële leven

Waaruit bestaat een pensioen plan?

Voor iedere particulier (ook de zelfstandige)

Op pensioen gaan is waarschijnlijk één van de grootste veranderingen in mijn leven. Zeker in mijn financieel leven omdat van een loon ik ineens overga naar een “karig” pensioen. Vaak daalt het inkomen daarbij zo sterk dat mijn levensstandaard niet langer vast te houden is, tenzij ik voorzieningen getroffen heb (2de, 3de of 4de pijler).

Het basisonderdeel van een pensioenplan als particulier, zijn: 

  • wanneer ik op pensioen mag gaan, 
  • met welk staatspensioen, 
  • hoe wordt dit aangevuld met pensioenplannen (2e, 3e en 4e pijler),
  • hoe zet ik die kapitalen om naar een inkomen en
  • hoe beïnvloedt dat mijn levenstandaard? 

Als ik nog actief wil blijven, wordt er ook gekeken naar wat ik nog mag bijverdienen.

Eenzelfde vorm van complexiteit bestaat voor personen die ook in het buitenland gewerkt/gewoond hebben. Daar zijn er frequent meerdere staatspensioenen en meerdere types van pensioenplannen met elk hun eigen complexe fiscaliteit.

Dit wordt steeds bekeken in functie van mijn doelstellingen; zowel de planning van bijkomende pensioenkapitalen als de uitkering van deze kapitalen (in geld, in vastgoed).

Het sluitstuk in mijn pensioenplan is hoe ik die kapitalen (verzekeringen, sparen, verkoop of overdracht van een zaak/vennootschap, beleggingen) nu omvorm naar wat ik echt nodig heb: een inkomen. Wij rekenen samen uit hoeveel die kapitalen mij netto kunnen opbrengen en wat het inkomen wordt met de beleggingen die ik verkies.

Ik besef dat dit maatwerk is…maar daar maakt mijn planner graag tijd voor.

Voor de zelfstandige

Als zelfstandige, vennoot of bedrijfsleider komt hier echter heel wat bijkomend te kijken. Heb ik dan ook nog een gemengde carrière (werknemer, zelfstandig) gehad, is er vaak een veelvoud van groepsverzekeringen, IPT, VAPZ, aandelen- en optieplannen gecombineerd met persoonlijke voorzieningen (pensioensparen, sparen, levensverzekeringen). Allemaal met hun eigen fiscaal systeem.

Bovendien is mijn zaak of vennootschap mijn pensioenspaarpot en die zal ik moeten aanspreken. En dan komt er problematiek bij van liquidatie of overdracht naar de volgende generatie of een derde. En van gelden uit de vennootschap te halen – in geld of in goederen. Nu of in de toekomst.

In dit kluwen zorgt mijn planner voor structuur en samen bespreken we welke acties moeten gebeuren om dit allemaal risicovrij in mijn persoonlijk patrimonium te krijgen.

 

Wanneer mag/kan ik op pensioen en met welk pensioen?

Hoeveel moet ik bijkomend sparen om dezelfde levensstandaard te houden? Of om mijn bijkomende wensen en doelstellingen te bereiken?

Mag ik iets bijverdienen als ik nog actief blijf?

Hoe kan ik het wettelijk pensioen aanvullen? 

Met welke kapitalen? 

Wat zijn die netto waard?

Wie heeft recht op de verzekerde kapitalen als ik vroegtijdig overlijd?

Hoe haal ik geld uit de zaak/vennootschap? 

Hoe draag ik die zaak/vennootschap over?

Hoe liquideer ik die zaak/vennootschap?

Hoe bereid ik dit voor, voor ik met pensioen ga?

 

Hoe zet ik die kapitalen om in een maandelijks/jaarlijks inkomen?

Welk beeld van mijn financiën kan ik mij vormen 10, 20, 30 jaar na mijn pensionering?

Pensioen planning is reeds mogelijk vanaf 1.900 € (incl. BTW) voor een particulier en vanaf 2.500 € (excl. BTW) voor een zelfstandige, afhankelijk van de complexiteit en doelstellingen.

Een eerste kennismakingsgesprek is echter altijd gratis en geheel vrijblijvend. Na dit gesprek wordt een offerte gemaakt waarin uitgelegd wordt wat uitgewerkt wordt in het plan en tegen welke prijzen. De prijzen in de offerte zijn forfaitair tenzij anders aangeduid. Er worden geen verplaatsingsonkosten en -uren aangerekend.

Ik wil een vrijblijvende kennismaking

Contact

Personal Finance Planners

Onafhankelijk financieel planner

Erkend door de FSMA 

Lindendries 29, 1730 Asse

BE0759.991.436

(+32) 0456 116924

info@personalfinanceplanners.be